Joi 22. septembrie
Locația: Teatrul Național Timișoara
Organizator: Asociația Bastion
Serviciu divin ecumenic, discursuri de întâmpinare
SPECTACOL – BALETUL CONTEMPORAN SZEGED – CARL ORFF: CARMINA BURANA
Balet într-un act
Aruncăm o privire în viața plină de ritualuri a unei comunități barbare umanoide, care se luptă să supraviețuiască peste ruinele unei civilizații, ai cărei membri înfruntă frici și sunt ghidați de propriile instincte pentru a supraviețui. Soarta, care uneori le aduce de bine, bucurii, iubire, alteori tristețe și moarte. O fată, predestinată cu o viață scurtă, se poate simți fericită pentru o clipă, sentimentul de iubire care o face să uite toate lucrurile rele o face să creadă că viața poate fi una diferită, mai frumoasă. Dar Fortuna este înșelătoare și crudă, nu-i pasă de frumusețea momentului. Trăind dezamăgiri, bucurii și temeri fiecare individ învață din ce în ce mai mult despre el înșiși, despre soarta sa, despre posibilitățile sale – despre natura umană.
Vineri 23. septembrie
Locația: Piața Libertății
Organizator: Liceul Teoretic Bartók Béla, Asociația Bastion
Conducător de program: Moldoveanu Melinda
Maeștrii de joc: profesorii și elevii Liceului Teoretic Bartók Béla
Elevii de clasele V-VIII sunt invitați la un joc palpitant, pe parcursul căruia aceștia își vor putea testa talentul și cunoștințele în diferite domenii (limbi, muzică, arte plastice, mediu, gândire strategică). Pe parcursul jocului se pot aduna puncte, care la sfârșitul programului vor putea fi preschimbate în câștiguri.
Locația: parcul castelului Huiade
Organizator: Asociația Sportivă Losonczy István, Asociația Bastion
Cu ocazia asediului din 1552 a cetății, între 25 iunie -27 iulie, Losonczy István și apărătorii cetății au făcut față cu eroism trupelor turcești, iar la retragerea din 27 iulie și-au dat viața pentru patrie. În memoria acestui eveniment, trei arcași ai Asociației Sportive Locale Losonczy István vor trage 1552 de săgeți timp de o oră spre o țintă amplasată la 15 metri.
Locația: Centrul de Proiecte Timișoara
Organizator: Fundația Integratio, Asociația Bastion
Primul volum din seria Kincses Képeskönyvek (Albume foto orașe nestemate) a fost realizat despre Cluj-Napoca, care a fost urmat de alte opt orașe, pentru ca cel de-al zecelea album despre Timișoara să apară în 2023, anul de capitală culturală europeană. Seria de volume destinată copiiilor povestește istoria orașului respectiv, ilustrând cu fotografii color dezvoltarea orașului de la fondare și până în zilele noastre.
Expoziția poate fi vizionată pe tot timpul programelor Zilelor Maghiare din Timișoara.
Locația: Piața Operei, scena mare
Organizator: Asociația Culturală Eszterlánc, Asociația Bastion
Puteți viziona programul comun al ansamblulrilor bănățene de dans popular.
Locația: restaurantul Cinque Terre
Organizator: Consiliul Național Maghiar din Transilvania, Asociația Bastion
„Da, cel din SZEKSZÁRD. Până când nu am trecut pe acolo nici nu mi-am format o imagine adevărată și corectă despre el. Dar de când am văzut orașul ascuns printre copaci, cu dealul deasupra, cu șirurile lungi de vie, am adulmecat aerul și de atunci știu că aici doar acest vin se poate face. Cel din SZEKSZÁRD este un vin cu caracter pronunțat feminin, l-aș asemăna cel mai degrabă cu o doamnă de 27-28 de ani, în toată puterea și frumusețea ei, în culmea abilittăților ei amoroase, perfect eliberată, dar cu un gust admirabil și un foc dulce de neimaginat. Vinul de SZEKSZÁRD este vinul nunții care face tranziția miresei înspre cîsnicie. Vin pur de Venus, a scris Bela Hamvas despre vinul de SZEKSZÁRD, o regiune remarcabilă de vin roșu din Bazinul Carpatic, una dintre ale cărei crame emblematice este condusă de János Eszterbauer vezeti.
Vinurile sale acoperă un spectru larg, de la vinuri spumante la alb ușor, roze, siller și roșii zvelte până la vinuri roșii dense, consistente, complexe care sunt considerate clasice internaționale și sunt premiate an de an la cele mai importante competiții de vinuri din lume.
Observație: Taxa de participare: 50 lei. Numărul locurilor este limitat, astfel este necesară o programare pe adresa de e-mail varbastyatm@gmail.com sau pe Facebook, sau în timpul evenimenteului, la infocort.
Locația: Centrul de Proiecte Timișorean
Organizator: organizația Județeană Timiș a UDMR, Asociația Bastion
Moderator: Bakk Jutas (antreprenor, Temesvár)
Personajul principal al discuției organizate de Colegiul Bolyai János va fi spațiul digital, care astăzi este deja un spațiu real în care maghiarii zi de zi leagă prietenii, lucrează, creează, se informează, dezbat și se și distrează. În doar câțiva ani spatial digital a devenit locația primordial a vieții pub lice, ceea ce a pus guvernele și partidele în fața unei noi provocări. În ce mod pot fi organizate comunități capabile de acțiune și cum pot fi impuse interesele naționale pe rețelele de socializare? În ce măsură suntem expuși giganților tech, și ce putem face împotriva acestui fapt? Cu ocazia dezbaterii căutăm răspunsuri la aceste întrebări.
Locația: punct de întâlnire la cortul de informații
Ghid: Ferenc Kiss
Orgnaizator: Asociația Bastion, Liceul Teoretic Bartók Béla
Locația: Centrul Județean de Cultură
Organizator: Asociația Bastion
Putem face cunoștință cu produsele artizanale ale manufacturii de ciocolată Chocohouse.
Numărul locurilor este limitat, astfel este necesară o programare pe adresa de e-mail varbastyatm@gmail.com sau pe Facebook, sau în timpul evenimenteului, la infocort.
Locația: Facultatea de Muzică, sala mare
Organizator: Asociația Bastion
Cu o sută de ani în urmă s-a născut poetul Pilinszky János, în mod indubitabil unul din personalități marcante ale literaturii maghiare. Poeziile sale, întreaga sa operă, sunt și azi de actualitate, deoarece a reușit să transforme istoria, parfumul secolului 20. în liră, astfel încât, pe lângă suferința și cruzimea umană a reușit să facă o proiecție în avans a unei din problemele cele mai grave ale secolului următor: lumea singurătății, o lume fără chip și cu un suflet gol. În zilele noastre, când ca urmare a pandemiei milioane de semeni se confruntă cu caracterul efemer și fragil al vieții umane, poeziile lui Pilinszky rezonează cu puterea credinței în Dumnezeu și pe un ton al speranței, oferindu-ne un punct de sprijin. Realizatorii, cu ocazia aniversării și având în vedere în egală măsură cei aproape doi ani extrem de dificili care au trecut, în dorința de a duce cât mai departe mesajul poeziilor lui Pilinszky János în speranța renașterii, a credinței și continuității literaturii.
Locația: străzile V.V.Delamarina/Mărășești
Organizator: OSMT & PlePitRekt
TECHESVÁR din nou aici!
Distracție, voie bună și tineret. Asta te așteaptă la cea de-a VII-a ediție a Zilelor Maghiare din Timișoara, la cortul tineretului. Cu noi vei avea ocazia de a te destinde și de a te simți bine, unde atmosfera bună va fi asigurată de muzică, jocuri de societate, jocuri de birt. Te așteptăm între 23-25 septembrie.
Vino, fă-ne o vizită!
Locația: Timișoara – Cetate, Biserica parohială romano-catolică Sfânta Ecaterina
Organizator: Asociația Sportivă Losonczy István, Asociația Bastion
Binecuvântarea și sfințirea drapelului lui István Losonczy István, în varianta sa reconstituită. István Losonczy, căpitanul-șef al Timișoarei și al Părților de Jos, prefectul comitatul Timiș, în 1551 a intrat în cetatea Timișorii în fruntea a 500 de husari cu steagul domnesc desfăcut.
Locația: Piața Operei
Organizator: Asociația Bastion
Poezia are o menire mai nobilă decât să se ascundă în adâncul unor cărți prăfuite. Ea poate fi în tren, în sălile aglomerate de așteptare a cabinetelor medicale, în serile de trândăveală sau în idealurile unui tânăr răzvrătit. Este indiferent dacă le citim sau le ascultăm. Ele trăiesc printre noi cu un sens: au treabă cu noi. Ni se adresează într-un mod în care noi oamenii nu ne putem adresa unul celuilalt.
Deaceea se ocupă Pauza de cafea cu poeziile pentru că dorește să influențeze omul vremurilor noastre. În vremuri în care există nevoia maximă pentru o astfel de hrană.
Locația: Centrul Județean de Cultură
Organizator: Asociația Bastion, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara
Take it easy! Ltd. – pe românește Ia-o ușurel! SRL – o societate cu senitătate nelimitată, al cărui act constitutiv spune: membrii săi fac tot ce le stă în putință, pentru a vrăji un zâmbet pe obrazul fiecărei persoane interesate, care după o săptămână obositoare de lucru este dornică de distracție activă, voie bună și umor. Nu se dau înapoi în fața unor sarcini neașteptate ale vieții și ale Maestrului de Joc. Și apelează la întregul arsenal teatral, pentru a duce lumea din tranșeele gri ale cotidianului la râsetele însorite ale tratativelor de pace.
Ars poetica Take it easy! Ltd.: „Atâta timp cât suntem capabili să improvizăm, să facem bufonerii și să-i facem pe alții să râdă, nu-i nimic pierdut. În a face comedie însă suntem foarte serioși!”
Locația: Cafeneaua Verde
Organizator: organizația județeană Timiș a UDMR
Masă rotundă cu ministrul Eduárd Novák
Locația: punct de întâlnire la infocort
Organizator: Asociația Bastion
Scurta prezentare a lui György Kriesch despre istoria orașului urmată de prezentarea celor Opt ferestre de Nagy Sándor – Róth Miksa, în clădirea episcopiei romano-catolice.
Traseu: Biserica Sf.Ecaterina – strada Lucian Blaga – piața Unirii – piața Libertății – piața Operei – parcul castelului Huniade
Defilarea este asompaniată de formația de muzică veche Sonivius Vappaes
Organizator: Asociația Sportivă Losonczy István, Asociația Bastion
Organizator: Asociația Bastion
Locația: piața Operei, scena mare
Varga Miklós és a Band s-a înființat în 2005, în componența sa prezentă, alături de frontmanul Miklós Varga, mai sunt tânărul și talentatul chitarist Martin Kristóf, la clape și ca producător Péter Retzler, chitară bas Csaba Berczeli, tobe Zsolt Borbély, și vocalistul Tamás Toldi.
Pe lângă melodiile din operele rock, la concerte putem auzi hiturile fostelor trupe ale lui Miklós Varga și cele mai bune melodii din cariera lui solo. În mod interesant piesele Őrült lány și Oly távol vagy tőlem sau Nemzeti dal și A zöld, a bíbor és a fekete merg bine unul lângă altul. Și este de la sine înțeles că hit-ul mai multor generații, Europa, nu va lipsi din spectacol.
Locația: parcul castelului Huniade
Organizator: Asociația Sportivă Losonczy István, Asociația Bastion
Dans, muzică, voie bună până aproape de miezul nopții.
Locația: Centrul Reformat Timișoara
Organizator: Fundația Esélyt a Szórványnak – Șansă pentru diaspora, Fundația Diaspora, Asociația Bastion
Seară de dans furtunoasă după concertul de pe scena mare
Sâmbătă 24. septembrie
Locația: parcul castelului Huniade
Organizator: Asociația Sportivă Losonczy István, Asociația Bastion
Concurs deschis de tir cu arcul, participare cu arcuri și săgeți de lemn tradiționale, istorice.
Locație: plecare din piața Operei
Organizator: Asociația Bastion
O plimbare plăcută pe mai multe roți în zona centrală a Timișorii.
Traseu: str.Sfântul Ioan – Gh. Dima – Oituz – Martin Luther – I. C. Bratianu – Castelul Huniade – 20 Decembrie 1898 – Regele Ferdinand I – 16 Decembrie 1989 – piața Maria – piața Sinaia – 16 Decembrie 1989 – Regele Ferdinand I – Republicii.
Plecare din parcraea din fața magazinului Materna din 30 în 30 de minute. Prețul unui bilet: 15 lei. Pentru copii sub 12 ani, însoțiși de adulți, gratuit. Biletele se pot procura la infocort.
Locația: parcul castelului Huniade, sălașul de mlaștină
Organizator: Asociația Sportivă Losonczy István, Asociația Bastion
Vizitatorul face cunoștință cu viața cotidiană din mlaștini pe un adevărat sălaș de mlaștină. Tibor Somlai oferă o perspectivă asupra modului de viață din mlaștini, în prezent aproape inexistent.
Locația: piața Libertății
Organizator: Fundația Bartók Béla, Asociația Bastion
Participă cadrele didactice de la Liceul Teoretic Bartók Béla, Liceul Teologic Romano-Catolic Gerhardinum, cadrele didactice ale grădinițelor cu predare în limba maghiară și voluntarii ERASMUS din Szeged, Subotica și Timișoara.
Copiii dornici de joacă și creație sunt așteptați cu multe idei. Pot fi experimentate diferite tehnici, se pot realiza obiecte sau jucării cu multă imaginație. Nu vom uita nici de pictura pe față!
Locația: Centrul Județean de Cultură
Organizator: Fundația Bartók Béla, Asociația Bastion
spectacol interactiv de păpuși pentru copii între 3-10 ani. Scris și prezentat de: Róbert Strausz.
Locația: Centrul de Proiecte Timișoara
Organizator: Fundația Integratio, Asociația Bastion
Scopul expunerii este prezentarea situației actuale și a viitorului minorităților naționale din Timișoara, pe baza unei cercetări recente. Totodată, analizează critic discursurile legate de oraș, în mod special referitor la noțiunea de multiculturalism. Lectorul: Tibor Toró, sociolog-politolog, cadru didactic al USMA Sapientia, directorul executiv al Fundației Integratio.
Locația: Liceul Romano-Catolic Gerhardinum, sala festivă
Organizator: Asociația Sportivă Losonczy István, Asociația Bastion
Sursele medievale scrise subliniază constant faptul că Andrei al II-lea (1205-1235) a fost A középkori írott források szüntelenül hangsúlyozzák, hogy II. András (1205–1235) a fost regele maghiarilor faimos în toată lumea – remarcat prin puterea, gloria și bogăția sa.
Semnificația sa istorică mondială este demonstrată de faptul că a dat un bun exemplu pentru întreaga lume creștină ca și câștigător al celei de-a cincea cruciade. Sistemul său de relații se baza pe înalta ținută morală și pe autoritatea sacră a regilor Árpád. Lector: Lajos Szántai, istoric cultural, cercetător a maghiarimii.
Locația: Piața Libertății, cortul de carte
Organizator: Asociația Bastion
Oportunitate de dialog cu autori timișoreni maghiari. Autori invitați: Andrássy József, Bodó Barna, Eszteró István, Graur János, Illés Mihály, Mátyus Melinda, Szekernyés János. Cei interesați pot discuta cu autorii, le pot achiziționa cărțile, putând cere și dedicații.
Locația: Centrul Județean de Cultură
Organizator: Organizația Tineretului Maghiar din Timișoara, Asociația Bastion
Timișoara pe vremuri și azi – lansare de carte și expoziție foto
Cum arăta pe vremuri capitala Banatului? Ce povești ne poate divulga patrimoniul arhitectural al Timișoarei dacă mergem cu mai mare atenție pe străzile istorice ale orașului? Ghidul de călătorii intitulat Timișoara pe vremuri și azi ne oferă răspunsuri la această întrebare și nu numai.
Locația: Centrul de Proiecte Timișoara
Organizator: Fundația Integratio, Asociația Bastion
Privire în viitor prin prisma învățământului – Interlocutorul lui Ildikó Erdei, directoarea Liceului Teoretic Bartók Béla va fi Lajos Aáry-Tamás, avocatul poporului pe teme de educație a guvernului maghiar.
Locația: parcul castelului Huniade, la cetatea de lemn
Organizator: Asociația Sportivă Losonczy István, Asociația Bastion
Atelier de scriere runică, jocuri rustice, tir cu arcul, folosirea biciului păstoresc și a suliței.
Locația: piața Operei, scena mare
Organizator: Asociația Bastion
Spectacol interactiv de magie a familiei Dobrossy.
Zoltán Dobrossy, magician-iluzionist profesionist, a concurat la mai multe festivaluri internaționale, fiind de mai multe ori câștigător de categorie, iar la concursul de magie Corodini a câștigat și marele premiu. În producția show complexă, interactivă cu porumbei de aproape o oră colaborează și fiul și soția, astfel a luat ființă ca o întreprindere de familie Dobrossy Family Magic Show, care va încânta publicul cu spectacol show cu porumbei vii, cu iluzii florale, iepuri vii, trucuri spectaculoase de magie.
Locația: Centru Județean de Cultură
Organizator: Asociația Bastion
Moderator: Keresztes Péter
Retrospectivă foto-video a primului tur ciclist Bartók.
A merge cu bicicleta de la Timișoara la Szeged și înapoi în două zile, pe 30 de grade și cu vânt din față este o performanță remarcabilă, mai ales în condițiile în care „ferrariștii” te trag și polițiștii te împing. Dar măcar ești servit de stewardese la fiecare 30 de km… Turul ciclist Bartók organizat pentru prima dată anul acesta – care a fost totodată și un concurs – a format relații, a abordat aspecte de protecția mediului, a oferit delicatese istorice, culinare și culturale. La discuții vor fi prezenți participanți și organizatori pentru a stimula pofta audienței de a participa la ediția de anul viitor.
Locația: Centrul de Proiecte Timișoara
Organizator: Comunitatea Reformată Timișoara-Cetate, Asociația Bastion
Sün Benő, morocănosul locuitor al pădurii s-a schimbat: le vorbește amabil locuitorilor pădurii și nu mormăie toto timpul. O fetiță îl învață ce înseamnă să dăruiești altora, să aduci bucurie. Ea îi arată cum să-și exprime dragostea față de prieteni.
Dar ceea ce Sün Benő nu știe încă, este că iubirea este un lucru atât de special încât, dacă o dăruim, nu se va epuiza ci va continua să crească în noi. Învață acest lucru când intră în pădure un oaspete ciuda, care devine brusc favoritul tuturor. Gelozia izbucnește pentru prima dată în Sün Benő.Vechiul lui comportament reapare, insultă și împunge pe toată lumea
Va reuși oare fetița să-l îmblânzească din nou pe băiețelul arici cu spini? Sperăm că da. Dar pădurea ascunde mereu pericole.
Sfârșitul poveștii îl putem afla din piesa de păpuși.
Traseu: parcul castelului Huniade – strada Lucian Blaga – piața Unirii – piața Liberetății – piața Operei – parcul castelului Huniade
Defilarea este acompaniată de formația de muzică veche Sonivius Vappae
Organizator: Asociația Sportivă Losonczy István, Asociația Bastion
Locația: piețele Zilelor Maghgiare din Timișoara, punct de întâlnire la infocort.
Organizator: Fundația Integratio, Liceul Teoretic Bartók Béla, Asociația Bastion
Coordonatori de program: Enikő Fodor, Boróka Szilágyi
La jocul de familie de căutare istorică de comori se pot înscrie echipe cu cel puțin 2 membri, din mai multe generații, care doresc să cunoască poveștile, istorioarele Timișorii într-un mod jucăuș. Înscrierile se pot face pe paginile de Facebook ale Zilelor Maghiare din Timișoara și al Fundației Integratio.
Locația: Liceul Romano-Catolic Gerhardinum, sala festivă
Orgnaizator: Consulatul General al Ungariei Cluj-Napoca
Cu ocazia Congresului Eucjaristic Internațional (NEK2020), Ministerul de Externe și de Comerț Exterior prezintă printr-o expoziție tablou contribuția maghiarimii la catolicismul universal, modul în care maghiarimea, prin intermediul instituțiilor catolice și a personalităților se conectează la numeroase regiuni și popoare din lume. Expoziția constă din 10 buc postere roll-up cu fotografii, ilustrații și texte explicative.
Locația: Liceul Romano-Catolic Gerhardinum, sala festivă
Organizator: Episcopia Roamno-Catolică, Comunitatea Studenților Creștini Maghiari din Timișoara
La ce folosește inteligența sentimentală?
Vă invităm cu drag la expunerea lui Uzsalyné dr. Pécsi Rita, cercetător în educație, cu tematica inteligența sentimentală, care este indispensabilă pentru ca relațiile noastre interumane să stea pe baze solide. Bine cunoscuta inteligență intelectuală (IQ) măsoară doar o parte a intelectualității noastre, de aceea credem că este important să ne ocupăm și de cunoașterea și dezvoltarea inteligenței sentimentale. În acest domeniu ne putem chiar autoeduca zi de zi. Pentru acest lucru se vor oferi puncte de sprijin.
Locația: parcul castelului Huniade, în fața cetății de lemn
Organizator: Asociația Sportivă Losonczy István, Asociația Bastion
Conform descoperirilor arheologice de sabie din Secuime, în secolele XIV-XV înaintașii noștri au folosit săbii cu două tăișuri, așa-numitele săbii cu o mână și jumătate. De accea considerăm important să prezentăm tehnicile de sabie și suliță ale codurilor contemporane. Au parat și au atacat cu o singură mișcare, folosind energia inamicului. Ne facem producția mai palpitantă cu prezentarea de lupte și dueluri cu sabia.Armele noastre cu proiectile, crucea de luptă și satarul, care erau excelente pentru ruperea rândurilor inamicului. Vom prezenta de asemenea, utilizarea armei noastre cu tradiție, arcul și ce formațiuni de arcași puteaut fi folosite pentru a proteja cetățile, bisericile fortificate. Arcașii ăți trag săgețile din diferite poziții.
Locația: piața Operei, scena mare
Organizator: Fundația Bartók Béla, Uniunea Rákoczi, Asociația Bastion
Programul de sprijinire a alegerii școlii maghiare a Uniunii Rákóczi se desfășoară din 2004 cu scopul ca din ce în ce mai multe familii de peste hotare să își asume înscrierea copilului într-o școală cu predare în limba maghiară, promovând prin aceasta dăinuirea comunităților maghiare Anul acesta programul se adresează unui număr de aproximativ 9000 de elevi de școală primară. În spatele Programului de Alegere a Școlii Maghiare s-a creat o largă solidaritate socială. La predarea burselor din Timișoara sunt așteptați toți elevii și părinții acestora, care în anul școlar care tocmai a început și-au început studiile într-o școală de predare cu limba maghiară din județul Timiș!
Locația: parcul castelului Huniade, în fața cetății de lemn
Organizator: Asociația Sportivă Losonczy István, Déli Tüzek Őrzői, Asociația Bastion
Demonstrație de arte marțiale maghiare tradiționale. Mânuirea parului, biciului păstoresc, sabiei, parului lung și scut și a arcului.
Locația: Piața Operei, scena mare
Organizator: Asociația Bastion
În ciuda numelui în stil englez, Póra Zoli&Stone Hill este o formație maghiară din Târgu Mureș. Numele vine de la cartierul unde trăiesc fondatorii formației (Kövesdomb – Dâmbul Pietros). La concerte interpretează compoziții proprii. Formația s-a înființat în 2013. De atunci ei au susținut concerte în mai multe orașe din Ardeal și Budapesta. Látnod kell! – primul CD al trupei este o înregistrare live al unui concert, susținut în 2014, de ziua copiiilor, la Radioul din Târgu Mureș. Piesa lor intitulată Akarom a obținut în 2018 locul doi la Concursul celei Mai Frumoase Piese Maghiare din Ardeal la categoria peste 25 ani.
Locația: Centrul Județean de Cultură
Organizator: Asociația Bastion
Prezentarea frescelor lui Aladár Körösfői Kriesch și Sándor Nagy.
Locația: Restaurantul Cinque Terre
Organizator: Asociația Bastion
Cei interesați pot participa la o prezentare gastronomică specială în cadrul programelor TMN. La degustare, publicul poate cunoaște vinurile speciale ale Cramei Yanka, una dintre excelentele crame ale regiunii Érmellék și, în același timp, publicul poate degusta și uleiurile și semințele presate la rece din gama de produse orădene Napfény Ereje, linie de produse, al cărei consum nu numai că face ca hrana și obiceiurile noastre alimentare să fie mai variate, mai bogate și mai colorate, dar pot servi și pentru conservarea și refacerea sănătății noastre. – Experiența gustativă este garantată! Vor fi și povești bune! Arhitectul din Timișoara povestește cum a devenit vinificatoare de Érmellék și vor fi discutate și multe alte lucruri interesante.
La degustare oaspeții au ocazia să cunoască soiuri regionale tradiționale și deosebite, care nu numai că sunt cultivate, dar și uleiurile și vinurile produse din acestea sunt realizate în armonie cu natura.
Observație: Taxa de participare: 20 lei. Numărul locurilor este limitat, astfel este necesară o programare pe adresa de e-mail varbastyatm@gmail.com sau pe Facebook, sau în timpul evenimenteului, la infocort.
Locația: Facultatea de Muzică, sala mare
Organizator: Asociația Bastion
Putem asculta expunerea lui Boros Imre, economist, pilitician maghiar, ministru al primului guvern Orbán. După expunere există posibilitatea unui dialog liber cu prezentatorul despre politică, economie și multe altele.
Fericiții ani de pace în Timișoara
Locația: punct de întâlnire la infocort
Ghid: Enikő Fodor
Organizator: Asociația Bastion, Liceul Teoretic Bartók Béla
Locația: parcul castelului Huniade, sălașul de mlaștină
Organizator: Asociația Sportivă Losonczy István, Asociația Bastion
Vizitatorul face cunoștință cu viața cotidiană din mlaștini pe un adevărat sălaș de mlaștină. Tibor Somlai oferă o perspectivă asupra modului de viață din mlaștini, în prezent aproape inexistent.
Locația: piața Libertății, scena mică
Organizator: Asociația Bastion
Hituri de renume mondial cu acompaniament muzical life, în interpretarea unor tinere talente din Ardeal.
Locația: Centrul Județean de Cultură
Organizator: Autoguvernarea Elevilor Liceului Teoretic Bartók Béla, Asociația Bastion
Ținem astăzi în mână postere prețuite, amintiri din care nu am făcut parte, care acum însă ne aprțin și nouă. Facem o retrospectivă asupra începuturilor, asupra vieții de zi cu zi a Autoguvernărilor de până acum a Elevilor Liceului Teoretic Bartók Béla, regulamente, liste, mesaje, afișe, invitații la petreceri, NVP, factor B, cu alte cuvinte tot ceea ce a rămas în urmă. Acum este datoria noastră să cultivăm, să inovăm și să facem aceste programe, considerate o tradiție, să fie îndrăgite de actualii elevi ai liceului, dar ceea ce avem acum nu ar fi fost posibil fără echipele anterioare. De fapt suntem o echipă mare cu obiective comune în vremuri diferite. Acest lucru de leagă pe toți, pe care cu toții îl numim DÖK.
Dacă ai fost și tu membru DÖK sub orice formă, indiferent câți ani ai acum, alătură-te nouă, povestește-ne, retrăiește cum a fost. Devino membru DÖK încă o oră, cu ocazia aniversării de 30 de ani a DÖK!
Locația: Liceul Romano-Catolic Gerhardinum, sala festivă
Organizator: START – Birou de Consiliere și Perfecționare, Asociația Culturală Holnap
László Szűcs, președintele Asociației Jurnaliștilor Maghiari din România, poet, jurnalist, redactor șef al revistei Újvárad discută cu editorialista Sára Magyari și colegii autori din Timișoara. Vom ciocni cu vinurile lui Attila Mados din Diosig.
Locația: parcul castelului Huniade, cetatea de lemn
Organizator: Asociația sportivă Losonczy István, Asociația Bastion
Prin acest spectacol dorim să comemorăm eroii care și-au dat viața pentru apărarea cetății Timișorii în timpul asediului din 1552. Slavă eroilor!
Locația: străzile V.V.Delamarina/Mărășești
Organizator: OSMT & PlePitRekt
TECHESVÁR din nou aici!
Distracție, voie bună și tineret. Asta te așteaptă la cea de-a VII-a ediție a Zilelor Maghiare din Timișoara, la cortul tineretului. Cu noi vei avea ocazia de a te destinde și de a te simți bine, unde atmosfera bună va fi asigurată de muzică, jocuri de societate, jocuri de birt. Te așteptăm între 23-25 septembrie.
Vino, fă-ne o vizită!
Locația: Centrul Județean de Cultură
Organizator: Centrul Reformat Noul Mileniu, Asociația Bastion
Prin nuvela Istoria bunicului de Gergely Csoma ne este prezentată scurta istorie a Republicii Banat.
Locația: Centrul de Proiecte Timișoara
Organizator: Asociația Értéktár, Asociația Bastion
Prezentarea Asociației Értéktár și discuții la masa rotundă cu reprezentanții organizațiilor din județul Arad și Hunedoara.
Locația: Cafeneaua Verde
Organizator: Organizația Județeană Timiș a UDMR
Dialog la masă rotundă cu Gyula Winkler.
Locația: piața Opera, scena mare
Organizator: Asociația Bastion
Trupa Kerecsen este unică în felul ei. A debutat în 2004 în Komárom. Un rock zgâriat, tensionat care se apropie cel mai mult de heavy metal. Pe lângă faptul că muzica este influențată de trupe maghiare din anii 70 și 80, se poate afirma că muzica lor este unică. Nu urmează trenduri actuale, dar nici nu pare depășită.
Locația: parcul castelului Huniade
Organizator: Asociația Sportivă Losonczy István, Ordinul Arany Griff, Asociația Bastion
Participă formația de muzică veche Sonivius Vappae.
Vom face o călătorie în timp până la perioada nașterii religiei unitariene (1568, Turda) sau la perioada Huniazilor. Apar eticheta. sistemul reglementat de ordine adecvată a dansului, obiceiurile de curte ale epocii și respectul față de femei, care oferă în orice moment un exemplu de comportament civilizat și formarea frumoasă a apropierii și a relațiilor intime între sexe. Vom evoca cultura de dans de sfârșit de secol XV. și secol XVI., branle, gavotte, gaillarde, pavane, spagnoletta, anello, tourdion, soben, pavane ferrarese, dans moldovenesc de ceangăi și dans renascentist maghiar (ungaresca). Programul este completat de o prezentare a obiceiurilor, vestimentației și culturii muzicale a epocii de către un istoric.
Locația: piața Libertății, scena mică
Organizator: Asociația Bastion
În această compoziție Sleepin’ Insomnia funcționează de trei ani, de când poate fi considerată formația completă. Stilul lor este alternative/psychedelic rock, grunge dar nu doresc să fie categorizați în vreun gen.
Locația: Restaurantul Cinque Terre
Organizator: Consiliul Național Maghiar din Transilvania, Asociația Bastion
„Zânele dansează invizibil în forfota nemișcată a viei. Putem doar ghici tachinarea lor, strălucirea lor incertă. Dar cu cât petrecem mai mult timp explorând vâltoarea, cu atât crește dorința de a le vedea ființa fragilă, de a afla secretul terenului de reproducere. Pentru că măreția viei nu este o poveste singuratică: strugurii și omul învață și să strălucească în ea”, a scris László Alkonyi în prefața lucrării sale intitulată Mitologia Viei, care prezintă la nivel de monografie regiunile viticole definitorii ale lumii, Bordeaux, Champagne, Burgundy și Tokaj.
Nu întâmplător, Tokaj, printre cele 22 de regiuni viticole maghiare, a fost inclusă în acest volum, motivul fiind, pe de o parte, trăsăturile excepționale ale regiunii viticole, iar pe de altă parte, faptul că cei mai buni vinificatori ai acestei regiuni viticole au petrecut cel mai mult timp interogând podgoriile și sunt cel mai aproape de a cunoaște natura zânelor. Una dintre aceste crame de top este Tokaj Nobilis, unul dintre ai cărui proprietari și vinificatori este Sarolta Bárdos.
Locația: piața Libertății, scena mică
Organizator: Asociația Bastion
Sonivius Vappae este o trupă de netrebnici gălăgioși, înviați din praful Evului Mediu, sortiți rătăcirii eterne și chinuind pe cei din calea lor cu hărmălaie. Condamnată prin aceleași mijloace, pedepsindu-i în același timp pe cei destinați unei condamnări asemănătoare.
Instrumentele lor de tortură (instrumente muzicale): cimpoi medieval, fluier medieval, flaut, vocea umană, tobe: tapan, djembe (ocazional lăută, lăută)
Organizator: Asociația Bastion
Locația: Piața Operei, scena mare
R-GO s-a prezentat publicului larg în 1983, iar de atunci succesul lor este continuu. Róbert Szikora și numele formației sunt deja o noțiune sinestătătoare, iar felul “csikidám” de abordare a vie’ii definește până în zilele noastre atmosfera concertelor și a publicului. Numele formației este asociată cu piese cum ar fi: Bombázó, a Szeretlek is + nem is sau Rég várok valakire. Sunt prezenți și în prezent pe scenele mari ale Bazinului Carpatic și atrag mii de spectatori.
Locația: parcul castelului Huniade
Organizator: Asociația Sportivă Losonczy István, Asociația Bastion
Dans, muzică, voie bună până aproape de miezul nopții.
Locația: Restaurantul Lloyd
Organizator: Asociația Bastion
Petrecere furtunoasă cu șlagărele maghiare din anii ’70, ’80 și ’90.
Duminică 25. Septembrie
Locație: plecare din piața Operei
Organizator: Asociația Bastion
O plimbare plăcută pe mai multe roți în zona centrală a Timișorii.
Traseu: str. Sfântul Ioan – Gh. Dima – Oituz – Martin Luther – I. C. Bratianu – Castelul Huniade – 20 Decembrie 1898 – Regele Ferdinand I – 16 Decembrie 1989 – piața Maria – piața Sinaia – 16 Decembrie 1989 – Regele Ferdinand I – Republicii.
Plecare din parcraea din fața magazinului Materna din 30 în 30 de minute. Prețul unui bilet: 15 lei. Pentru copii sub 12 ani, însoțiși de adulți, gratuit. Biletele se pot procura la infocort.
Locația: Piața Libertății, scena mică
Organizator: Asociația Bastion
Întâlnirea cu prietenul meu șoricel OSZKÁR a fost una cu noroc. El a descoperit în pod cutia cu povești a bunicii. Mi-a arătat-o și mie. Am coborât-o din pod cu intenția de a o deschide. Am deschis-o de mai multe ori și de fiecare dată ne-a spus câte o poveste nouă, interesantă, hazlie și interactivă.
Vom descoperi împreună ce poveste ne rezervă pentru duminică 10.30 cutia cu povești. Veniți cu încredere la spectacol: ne vom juca pe cinste!
Locația: piața Libertății
Organizator: Fundația Diaspora, Asociația Bastion
Copiii pot experimenta peretele de cățărare al Asociației Sportive OneMove.
Locația: piața Libertății
Organizator: Mathias Corvinus Collegium, Asociația Bastion
Prin bunăvoința Programului de Tinere Talente al Mathias Corvinus Collegium, copiii curioși, dornici de experimente pot participa la experimente spectaculoase, interactive. Cu ajutorul instructoarei Laura Balog, cei interesați pot face bule săritoare, pot învăța misterele criptografiei, pot face experimente cu baloane și pot afla motivul pentru care șarpele faraonului crește atât de mare.
Locația: parcul castelului Huniade, la cetatea de lemn
Organizator: Asociația Sportivă Losonczy István, Asociația Bastion
Atelier de scriere runică, jocuri rustice, tir cu arcul, folosirea biciului păstoresc și a suliței.
Locația: punct de întâlnire la infocort
Ghid: Éva Fenyvesi
Organizator: Asociația Bastion, Liceul Teoretic Bartók Béla
11:15–12:15 Valiza de basm – teatru de păpuși
Locația: Piața Libertății, scena mică
Organizator: Asociația Bastion
Putem arunca o privire în lumea basmelor, jocurilor, cântecelor și dansurilor populare.
Locația: parcul castelului Huniade, cetatea de lemn
Organizator: Asociația Sportivă Losonczy István, vitejii cetații Thury, Asociația Bastion
Așteptăm cu drag fiecare copil care în mod jucăuș este dornic să recucerească de la turci cetatea Timișorii! Cel care dă o mână de ajutor va fi numit aprod și premiat de însăș comandantul cetății, Losonczy István.
Locația: parcul castelului Huniade, în fața cetății de lemn
Organizator: Asociația Sportivă Losonczy István, Asociația Bastion
Conform descoperirilor arheologice de sabie din Secuime, în secolele XIV-XV înaintașii noștri au folosit săbii cu două tăișuri, așa-numitele săbii cu o mână și jumătate. De accea considerăm important să prezentăm tehnicile de sabie și suliță ale codurilor contemporane. Au parat și au atacat cu o singură mișcare, folosind energia inamicului. Ne facem producția mai palpitantă cu prezentarea de lupte și dueluri cu sabia.Armele noastre cu proiectile, crucea de luptă și satarul, care erau excelente pentru ruperea rândurilor inamicului. Vom prezenta de asemenea, utilizarea armei noastre cu tradiție, arcul și ce formațiuni de arcași puteaut fi folosite pentru a proteja cetățile, bisericile fortificate. Arcașii ăți trag săgețile din diferite poziții.
Locația: parcul castelului Huniade, în fața cetății de lemn
Organizator: Asociația Sportivă Losonczy István, Déli Tüzek Őrzői, Asociația Bastion
Demonstrație de arte marțiale maghiare tradiționale. Mânuirea parului, biciului păstoresc, sabiei, parului lung și scut și a arcului.
Locația: parcul castelului Huniade, cetatea de lemn
Organizator: Asociația sportivă Losonczy István, Asociația Bastion
Prin acest spectacol dorim să comemorăm eroii care și-au dat viața pentru apărarea cetății Timișorii în timpul asediului din 1552. Slavă eroilor!
Locația: punct de întâlnire la infocort
Organizator: Asociația Bastion
Descriere: Scurta prezentare a lui György Kriesch despre istoria orașului urmată de prezentarea celor Opt ferestre de Nagy Sándor – Róth Miksa, în clădirea episcopiei romano-catolice.
Locația: Facultatea de Muzică, sala mare
Organizator: Centrul Universitar Educațional și de Tineret “Bolyai János” Timișoara, Asociația Bastion
Casa Maghiară este căminul nostru!
– Discuții despre prezent, viitor și un pic și despre trecut…
Majoritatea studenților care participă la programul Centrului Universitar Educațional și de Tineret “Bolyai János” Timișoara de promovare a talentelor studiază în domeniul construcțiilor, de aici provine și ideea: despre procesul de renovare și transformare a Casei Maghiare să vorbească reprezentanții din domeniu, arhitectul proiectant care conduce și lucrările propriu-zise. Sămânța ideii a fost plantată, a germinat, apoi a înflorit, iar programul profesional inițial s-a dezvoltat într-un eveniment al comunității, unde, pe lângă constructor vor avea cuvântul și acele persoane care cunosc cel mai bine prezentul și viitorul acestei clădiri cu o soartă zbuciumată.
– Discuții cu János Graur, unul din luptătorii din linia întâi în redobândirea Casei Maghiare
Viața lui János Graur, fostul redactor șef al ziarului Új Szó este strâns legată de istoria Casei Maghiare. Programul va fi un dialog de evocare a trecutului pe această temă.
Locația: Facultatea de Muzică
Organizator: Asociația Bastion
Patru tineri – două fete și doi băieți. Ei reprezintă cele patru comunități culturale tradiționale din Timișoara. Sunt de vârste diferite de la elev de școală primară la student. Ceea ce îi leagă – este pianul. Toți sunt premiați, participanți de succes ai unor concursuri din țară și din străinătate. Toți sunt speranțe serioase ale podiumurilor muzicale. Mai au ceva în comun: dragostea necondiționată față de muzică, respectul instrumentului și devotamentul pentru cariera muzicală. Acest lucru înseamnă multă muncă pentru fiecare tonalitate, pentru fiecare pasaj. Pentru că știu: doar așa este posibil.
Ceea ce interpretează sunt ale tuturor. Vă vor interpreta piesele clasice și mai apropiate în timp de zilele noastre ale literaturii de pian.
Lukas Kohl Lukas este student în anul II., Gyopár Bogdán elevă de clasa a X-a la liceul de muzică din Cluj-Napoca, Emma Ivașcu elevă de clasa a VII-a și Milan Ilici elev de clasa a IV-a la liceul de muzică din Timișoara. Toți sunt elevi ai clasei de pian a Doamnei dr. Mária Bodó.
Locația: punct de întâlnire la infocort
Ghid: Endre Bán Szilveszter
Organizator: Asociația Bastion, Liceul Teoretic Bartók Béla
Locația: Centrul Județean de Cultură
Organizator: Asociația Bastion
Tamás Toót-Holló redactorul șef între 2001 și 2002 și fondator al Heti Válasz, redactor șef între 2013 și 2017 a Magyar Távirati Iroda (Agenția Maghiară de Știri), din 2020 redactor șef al Magyar Nemzet.
A efectuat cercetări asupra graniței dintre literatură și etnografie: a realizat reconstituiri de mituri folosind elemente de tradiție străvechi păstrate în folclorul maghiar. Printre altele a plasat miturile care înconjoară studenții solomonari – Cartea și dragostea solomonarilor, 2015 – și parabolele create în jurul basmului copiiilor cu păr de aur, punând într-un context nou în problema-cheie a supraviețuirii maghiare, posibilitățile de autoapărare a intelectului maghiar, Párbeszéd a múlttal – Dialog cu trecutul: în lucrarea intitulată Evanghelia maghiară a copiiilor cu păr de aurt, apărută cu doi ani în urmă. Opera intitulată Aranyhajú hármasok – Cei trei cu părul de aur, ce urmează a fi lansată la Zilele Maghiare din Timișoara se bazează pe aceasta, completând-o cu o dramă cu o atmosferă aparte, unică, în a cărei punere în scenă au contribuit elitele vieții intelectuale maghiare.
Locația: Liceul Romano-Catolic Gerhardinum, sala festivă
Organizator: Asociația Bastion
Tema “teatrului-film” de 73 minute – cum îl definesc autorii – este calvaria unei familii maghiare din Timișoara primelor decenii al secolului XX., provocată de Dictatul de tristă amintire de la Trianon – capul familiei, profesorul universitar Dér Zoltán nu este dispus să depună jurământ regatului României, faptă pedepsită cu evacuare, regăsindu-i în scurt timp ca și locuitori într-un vagon din cartierul Mehala. Este o întâmplare adevărată prelucrată de Dolhai Attila – pe baza memoriilor lui Dér Zoltán – a cărei muzică este compusă de compozitorul Tibor Cári, născut în seciume și care în prezent trăiește în Timișoara. Din această lucrare s-a născut cu sprijinul Institutului Național de Film, în regia lui Marcell Iványi, regizor premiat cu marele premiu Palme d’Or – categoria scurtmetraje, filmul Teatrului de Operetă Budapesta în coproducție cu KraatsFilm Kft..
După vizionarea filmului, Ildikó Molnos va sta de vorbă cu autorii. Îi va avea ca oaspeți pe: regizorul Marcell Iványi, scenaristul Ákos Németh și fiul său Marcell Németh (care în film joacă rolul mezinului familiei), respectiv compozitorul Tibor Cári.
Locația: Piața Operei, scena mare
Organizator: Asociația Bastion
8Light Minutes, o trupă grunge cunoscută publicului maghiar din Timișoara care s-a înființat cu 7 ani în urmă, moment greu de definit exact de membrii formației. În orice caz, ultimul an a reprezentat un punct de cotitură, deoarece în vara anului 2021 a apărut primul lor album intitulat “Ébredj fel – Trezește-te”, în prezent accesibil pe toate platformele. Stilul trupei este unul cel mai apropiat de stilul grunge. Au fost prezenți de mai multe ori pe scena Zilelor Maghiare din Timișoara, dar și pe scena multor altor festivaluri, cum ar fi Vibe din Târgu Mureș, DoubleRise din Rimetea, iar în vara anului curent au obținut permiul principal al festivalului Siculus din Odorheiu Secuiesc. Au susținut mai multe concerte și în Ungaria. Au avut șansa de a fi trupa de sprijin a cunoscutei formații 30Y din Pécs, a trupei Middlemist Red și a trupei Crazy Town din Los Angeles.
“Pur și simplu ne place ceea ce facem, și suntem pregătiți să facem un concert pe cinste cu voi, pentru a încheia vara cum se cuvine, cu un concert la noi acasă! Ne vedem în 25 septembrie, pe scena mare a Zilelor Maghiare din Timișoara!”
Membrii formației:
Abigél Szabó – cântec
Dávid König – chitară bas
Gergő Makkai – chitară, backing vocals
István Tóth – chitară
Márk Kelemen – tobe
Locația: Piața Libertății
Organizator: Asociația Bastion
Cele mai cunoscute cântece ale literaturii de operetă maghiară vor fi interpretate de Emília B. Borbély, Attila Kiss și Csaba András Molnos. Artiștii Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara (totodată membri ai cvartetului Shake), la cererea publicului, vor aduce în piață genul operetei în acest an. Va fi o petrecere pe cinste!
Locația: străzile V.V.Delamarina/Mărășești
Organizator: OSMT & PlePitRekt
TECHESVÁR din nou aici!
Distracție, voie bună și tineret. Asta te așteaptă la cea de-a VII-a ediție a Zilelor Maghiare din Timișoara, la cortul tineretului. Cu noi vei avea ocazia de a te destinde și de a te simți bine, unde atmosfera bună va fi asigurată de muzică, jocuri de societate, jocuri de birt. Te așteptăm între 23-25 septembrie.
Vino, fă-ne o vizită!
Locația: Centrul Județean de Cultură
Organizator: Organizația Tineretului Maghiar din Timișoara (OTMT)
Succesul popularelor serate de jocuri a OTMT a fost la originea ideii de campionate de jocuri, iar acum am ajuns la o nouă ediție: îndreptăm atenția celor pasionați de jocuri de societate asupra unui joc notoriu, distractiv: în acest joc de mare popularitate scopul principal este achiziționarea de materii prime și construirea de drumuri și așezări pe insula Catan.
„Al tău va fi cel mai dezvoltat domeniu de pe Catan? Adună materiile prime necesare, construiește drumuri, sate, orașe. Dacă ai nevoie de ceva, tranzacționează cu ceilalți proprietari. Să fie al tău cel mai puternic domeniu cavaleresc sau cel mai lung drum! Adună zece puncte de victorie înainte ca cineva să ți-o ia înainte!”
Un joc simplu, ușor de învățat, distractiv cu maxim 4 jucători la o masă. Atmosfera bună este garantată. Deoarece Catan este un joc de strategie, în vederea asigurării dinamicii campionatului, limita inferioară de vârstă de participare este de 14 ani. Sunt așteptați cu drag toți cei pasionați de jocuri de societate!
Locația: Restaurantul Cinque Terre
Organizator: Consiliul Național Maghiar din Transilvania, Asociația Bastion
Problema cheie pentru supraviețuirea maghiară în Bazinul Carpatic este menținerea împreună a națiunii sfâșiate de Trianon, prevenind dezintegrarea și reintegrarea politică, culturală și economică. Aceasta dă sarcini zilnice nu numai politicienilor, ci și actorilor din viața socială și economică. Crama Kárpátia se străduiește să servească reunificării maghiarilor în cadrul industriei vinului, punând la dispoziție gama sa cuprinzătoare de vinuri din întregul bazin carpatic atât în Ungaria cât și în întregul Bazin Carpatic.
Observație: Taxa de participare: 50 lei. Numărul locurilor este limitat, astfel este necesară o programare pe adresa de e-mail varbastyatm@gmail.com sau pe Facebook, sau în timpul evenimenteului, la infocort.
Organizator: Asociația Bastion
Locația: piața Operei, scena mare
Formația Transylvanium s-a înființat în 2012 sub denumirea de Transylvania Rock Band. În ceea ce privește stilul, cântă o muzică hard rock maghiară, clasică și melodioasă.
Organizator: Asociația Bastion
Locația: Piața Operei, scena mare
formația Csík s-a angajat într-un proiect interesant. Până acum nu au scos niciun album care să conțină doar prelucrări, și acestea spicuite din cântecele unei singure formații!
Pe albulmul intitulat A dal a miénk – Melodia este a noastră apărut în 2020 sunt compoziții ale formației LGT în stilul atât de caracteristic lor, marcat de puternice influențe de muzică populară. Formația Csík, Gábor Presser și János Karácsony prezintă albumul apărut în 2020, într-un turneu intern și peste hotare, de doi ani. Una din stațiile de seamă fiind data de 25 septembrie 2022, la Zilele Maghiare din Timișoara.
Concertul de aproape 120 de minute, completat de o tehnică vizuală unică, într-o ambianță veritabilă a formației Csík, va interpreta melodiile formației LGT de 50 de ani, demonstrând și prin asta publicului, că fie vorba de muzică sau de show scenic, tradiționalul și modernul nu numai că se împacă, dar în fuziunea corespunzătoare poate crea o lume cu totul nouă în acest secol 21.